maanantai 22. tammikuuta 2007

Uskonnon tehtävä

Hei, olen Justianus kerron vähän meidän elämästämme ja keisareistamme. Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus oli rooman keisari vuosina 54-68. Hänen kaudelleen ajoittuu muun muassa Rooman suurilta osin hävittänyt tulipalo se tapahtui vuonna 64. Neron kerrotaan soittaneen lyyraa kun Rooma paloi. Tämän todenperäisyys ei ole varmaa, sen sijaan tiedetään Neron rakennuttaneen kaupungin uusiksi tulipalon jälkeen, monumentaalisempaan ja paloturvallisempaan tyyliin. On myös epäilty Neron sytyttäneen palon.

Konstantinus II oli Konstantinus Suuren ja keisarinna Faustan vanhin poika. Hän hallitsi Rooman läntisimpiä provinsseja vuosina 337-340.Konstantinus nimitettiin apukeisariksi (caesar) jo 1-vuotiaana. Hän seurasi lapsena isäänsä monille sotaretkille ja johti 16-vuotiaana visigoottien vastaista taistelua Tonavan rintamalla. Hänen nuoren ikänsä vuoksi johtajuus lienee kuitenkin ollut nimellistä.Isänsä kuoltua Konstantinuksesta tuli keisari yhdessä veljiensä Constatinus II:n ja Constansin kanssa. Konstantinus sai hallittavakseen Gallian, Britannian ja Hispanian. Hän ei kuitenkaan ollut ilmeisesti tyytyväinen saamaansa osuuteen valtakunnasta, sillä vuonna 340 hän ryhtyi sotatoimiin veljeänsä Constansia vastaan aikoen vallata tältä Italian. Valtaus epäonnistui surkeasti, sillä Konstantinus sai surmansa väijytyksessä Aquleian kaupungin lähellä.

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus oli. Rooman keisari. Hän syntyi Illyriassa nimellä Diokles. Diocletianus vakaannutti valtakunnan oloja ja hänen valtakautensa toi lopun 200-luvun kriisissä. Diocletianus antoi muun muassa uudistaa verotusta ja rahakantaa. Hän antoi myös laajentaa armeijaa ja linnoittaa valtakunnan rajoja. 300-luvun alkuun mennessä Diocletianus oli saanut valtakunnan vakautettua niin paljon ettei Rooman valtakuntaa enää uhannut barbaarien invaasiot ja sisäiset kapinat kuten aikaisemman vuosisadan aikana. Diocletianuksesta tuli pisimpään hallinnut keisari yli vuosisataan.Diocletianus uudisti Rooman hallintoa perustamalla niin sanotun tetrararkian jossa neljä keisaria jakoi valtakunnan hallinnon. Kahdelle vanhemmalle keisarille nimitettiin nuorempi apukeisari jotka myös nimitettiin vanhempien keisareiden seuraajiksi. Diocletianus valitsi hallitsijakumppanikseen ystävänsä Maximianuksen. Diocletianuksen aikana keisarinvalta muuttui muodollisesti absoluuttiseksi yksinvallaksi.Gladiaattori taisteluita järjestettiin amfiteattereissa. Ne olivat ilmaisia ja kaikki plebeijit ja patriisit tulivat katsomaan niitä. Yleensä toinen osapuolista sai surmansa verisissä taisteluissa.


Gladiaattorit olivat joko orjia tai köyhtyneidenperheiden poikia. He haaveilivat vapaudesta ja rikkauksista. Kuuluisuus saattoi houkutella myös rikkaiden perheiden poikia tai jopa tyttäriä. Kuuluisin amfiteatteri oli Rooman Colosseum. Ihmiset saivat istua sen jälkeen kun keisari oli antanut siihen luvan. Gladiaattorit saapuivat areenalle vaunuilla. Niistä he sitten marssivat areenaa ympäri. Taisteluparit valittiin arpomalla.Hävinnyt taistelija nosti luovuttamisen merkiksi vasemman kätensä pystyyn. Silloin keisari kysyi tuhatpäiseltä yleisöltä: haluaisivatko ihmiset säästää gladiaattorin hengen. Jos yleisö nosti peukaloa ylöspäin, saattoi keisari antaa gladiaattorille armoa. Jos armoa ei annettu, voittanut gladiaattori löi hävinneeltä pään poikki.

Kristillisen kirkon tärkein tunnusmerkki on risti. Myös muissa kulttuureissa on käytetty ristikuvioita ja monet ristityypeistä on otettu käyttöön myös kristillisessä perinteessä.Latinalainen risti, muun muassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnuksena.

1 kommentti:

Olli Silvasti kirjoitti...

Hei Juuli!
Olet tehnyt laajan tarinan. Monet asiat siinä tulivtkin esille, mutta kun jotain kerrotaan, olisi aikajärjestys pidettävä oikeana: Nero, Diocletianus ja Konstantinus. Kristittyjen vaikeudet jäi vähän asian ulkopuolelle. Toivottavasti olet senkin asian lukenut ja oppinut.
Olli-ope